Hur väljer man rätt fotboll för barn on vuxna?
Allt kan vara en fotboll med lite fantasi. De som letar efter en riktig fotboll bör dock veta svaren på några grundläggande frågor. Eftersom det finns en mängd olika storlekar och typer av fotbollar. Vem, var/på vad och hur ofta man kommer att spela med den är de viktigaste.
Fotboll efter storlek
Fotbollsstorlekar går från 1 till 5. De minsta fotbollarna är gjorda främst för barn eftersom att de är enklare att kontrollera och skonsammare för kroppen främst för att de är lättare.
- Fotboll storlek 5: är genrellet den mest använda fotbollen. Dessa används för matcher för barn från 12 år och uppåt. Det är dock inte ovanligt att även yngre barn spelar med den här storleken. Fotbollar i storlek 5 har en diameter på 22 cm. Vikten på den här bollen är mellan 410 och 450g. Det enda undantaget är lågvikts bollar för barfota fotboll på stranden. Och futsal bollar, gjorda för inomhus fotboll. Dessa är lite mindre (trots att det kallas storlek 5) och lite tyngre för att vara mindre studsiga
- Fotbolls storlek 4: används för träning och match för barn från 8 till 12 år. Diameter: nästan 21 cm. Lite lättare, runt 350 gram.
- Fotboll storlek 3: för 8-åringar och yngre. Diameter: 19 cm. Vikt, i det här fallet run 290g.
- Fotboll storlek 2 och 1 (diameter ca 15 cm) gjord för de yngsta spelara. Pågrunda av storleken kan man ta med dem överallt så dessa är en perfekt gåva, souvenier lika väl som den är ett perfekt verktyg för att förbättra teknik.
Du kan också ramlar på en speciell 4,5 storlek när du är på jakt efter rätt freestyle boll. Skillbals är något mindre och klibbigare för att det ska vara lättare att utföra tricks med dem.
Fotbollar efter underlag
Ja, fotboll kan spelas i princip överallt och med vad som helst, det är därför det är så populärt. Men att spela med bollen på rätt yta, på en som den är gjord för, ökar dess livslängd och i vissa fall förbättrar det även spelupplevelsen. Förutom skillbals för freestyling, där bollen är i luften för det mesta, finns det futsal balls. Lite tyngre bollar med lägre studs, används för inomhusfotboll. Sedan finns det lättviktsbollar designade för att leka barfota med på stranden. Det finns också mer hållbara fotbollar, som tål att spela på betong. De vanligaste är fortfarande fotbollar för gräsplaner.
Fotbollar efter kvalitet
Rätt form, storlek, vikt, tryck, upprätthållande av dessa kriterier över tid, och även studs, balans och vattenabsorption. Dessa är de mätvärden som FIFA observerar när det gäller att tilldela sina bollkvalitetscertifieringar. En fotboll kan få en av följande tre.
Certifikat för fotbollar
1. Den högsta kvaliteten på en fotboll garanteras av FIFA QUALITY PRO-dekalen. Alla premium match-bollar har det. Alla proffsligamatcher och internationella matcher, inklusive Champions leagues och världscuper, spelas med dessa. Elitlag tränar också med dem såklart. Priset på dessa börjar någonstans runt 80 €.
2. Andra kvalitetsnivån är FIFA QUALITY märket. De flesta av dessa fotbollar finns i avsnittet om träningsbollar. De är mycket väl lämpade för tävlingsmatcher i icke-professionella kategorier också. Detta är den gyllene medelvägen i pris-prestanda-förhållande.
3. Sedan finns det IMS (International matchball standard). Denna dekal garanterar att bollen uppfyller de grundläggande FIFA-kraven för en kvalitetsboll. Dessa fotbollar är främst fritids- eller träningsbollar.
De billigaste fotbollarna har inga kvalitetsdekaler. Det betyder inte nödvändigtvis att de är av dålig kvalitet, eftersom FIFA-testningen är frivillig och det beror på enskilda tillverkare om de är intresserade av att få det för den specifika produkten. Flera andra aspekter återspeglas i priset på alla bollar också. Till exempel de material som används och tillverkningsmetoden.
Fotbollar efter materialtyp
En fotboll består av två huvuddelar. Både den inre och den yttre kan tillverkas på olika sätt och av olika material, vilket har en direkt inverkan på priset.
Den inre delen- "Ballongen"
Den inre delen av en fotboll - ballongen - kan vara antingen av latex, butyl eller gummi. En latexballong används i de bästa matchbollarna. Den ger den bästa kontakten, flygmönstret och har ett kvalitativt tuds. Den behöver blåsas upp oftare, jämfört med butylballonger. Butylballonger används främst i träningsfotbollar och vissa matchbollar också. De håller trycket bättre och ur en långsiktig synvinkel är de också mer hållbara än de med latexinsida. Flygmönster är fortfarande riktigt bra. De tenderar dock att vara lite hårdare och tyngre. De billigaste bollarna har en gummi ballong inuti. Den här håller lufttrycket längst och är ganska hållbar. Det kommer inte att ge lika bra kontakt eller flygmönster som de två föregående.
Ytterskits - utsidan
Tre huvudmaterial, precis som med den inre delen, används för det yttre lagret av en fotboll. PU – Polyuretan, PVC – Polyvinylklorid, eller en blandning av de två.
Kvaliteten på det översta lagret kan kännas igen vid första beröring. Den bästa kontakten med bollen tillhandahålls av polyuretan, som bildar ett mjukt lager på ytan. Dessutom har de moderna fotbollarna ett fint eller grövre ytmönster som ytterligare förstärker kontakten. Vanligtvis kan billigare bollar med slät yta vara lite mer motståndskraftiga mot vatten, men de glider på ett blött underlag och är inte lika lätta att hantera.
Fotbollar enligt produktionsmetoden
Fotbollen utvecklas ständigt. Beviset för detta är själva bollen. Den bruna läderbollen (som kunde absorbera mycket vatten och gjorde det) gjordes gradvis om till den allmänt avbildade fotbollen och såg ut så här: ⚽ 32 svarta och vita paneler i form av en femhörning. Infördes på 1970-talet. Allt eftersom tiden går och tekniken utvecklas, introduceras olika bollar med färre paneler och olika former och färger. Varje tillverkare kommer med sin egen form och panellayout. Den största skillnaden med dagens fotboll ligger i hur delarna är sammankopplade. Fotbollar kan delas in i sömlösa och de med synliga sömmar. Sömlösa fotbollar sätts ihop genom värmeförsegling. De är mer hållbara, vattentäta och har ett bättre grepp, vilket innebär bättre kontroll. De med synliga sömmar är antingen hand- eller maskinsydda. De mest avancerade bollarna produceras av kombinationen av de två.
Hur man tar hand om fotbollar
Korrekt skötsel förlänger livslängden. Det gäller även fotboll. Det är bra att ta bort all smuts efter ett spel då det kan skada det övre lagret under en längre tid. Metallnålen bör fuktas innan den blåses upp (vatten eller saliv gör susen) för att inte skada blåsan eller ventilen. Trycket i bollen bör vara någonstans mellan 0,6 och 1,1 bar. Det ideala trycket för en viss boll kan står ofta skrivet precis vid ventilen. Om inte, eller om du inte har någon tryckmätare, följ din känsla och blås inte upp bollen för mycket eftersom att det finns risk att skada sömmarna. Förvara din boll i rumstemperatur, över 15°C och lämna inte bollen utomhus på vintern, inte heller på värmen för att torka upp. Och viktigast av allt: använd bollen så ofta du vill och njut av spelet!