GEAR UP SALE - Spara upp till 55% på utvalada varor -- days --:--:-- KÖP NU

Så väljer du rätt storlek på fotbollsskorna

Föreställ dig...

Du har beställt nya fotbollsskor på internet och efter några dagar levereras de. Du öppnar lådan snabbt och de ser perfekta ut.
Du tar på dig dem och sedan... börjar helvetet. Du upptäcker med förskräckelse att de inte passar dig. De är antingen för små, för trånga eller, tvärtom, för stora. Det händer, vilket det kan göra för dig också.

Hur man väljer rätt storlek på en fotbollssko och undviker alla möjliga besvär

I den här guiden hittar du allt du behöver veta för att kunna välja rätt storlek för vilken fot som helst.

Du kommer att lära dig:

  • Hur du mäter din fot och väljer rätt storlek på en sko
  • Vad du ska vara försiktig med när du mäter och väljer
  • Vilka faktorer som kan påverka valet av rätt storlek 
  • Vad du ska göra om du ändå väljer fel

Låt oss köra i gång.

Att köpa nya fotbollsskor

Det är enkelt. Du behöver nya fotbollsskor. Men du vet inte vilken modell du ska välja? Artikeln "Hur man väljer fotbollsskor" är ditt hjälpmedel. Du vet vilken modell du ska välja? Då är det lugnt. Då har du två alternativ.

  • Det första alternativet är att besöka vår butik. (Men bara om du kan ta dig till Prag, annars kan du titta på det andra alternativet). Detta är optimalt. Inte bara för att du kan välja från ett stort utbud av fotbollsskor i Tjeckien, men viktigast av allt är att du kan prova dem, gå eller till och med springa med dem. Och om du behöver någon form av hjälp eller råd finns våra medarbetare alltid där för att hjälpa dig.
  • Det andra alternativet är att använda vår webbutik. Du kan beställa fotbollsskor från bekvämligheten av ditt hem, men du har inte möjlighet att prova dem eller inspektera dem som du förmodligen skulle vilja innan du köper dem. Det är helt enkelt inte idealiskt, men det är fortfarande helt okej. Den här artikeln är främst till för dig som befinner dig i den här situationen.

I båda fallen är det viktigt att veta vilken storlek på fotbollsskor du behöver.

Vänta inte utan välj dina drömmars fotbollsskor nu!

Vilken storlek behöver jag på fotbollsskor?

Det får du reda på efter att ha mätt dina fötter. Du kan göra det hemma och allt du behöver är ett papper, en penna och en linjal. Mät dina fötter på eftermiddagen - då förväntas de vara mer sträckta och större. Mät båda fötterna eftersom den ena kan vara något större. Det är helt normalt att en eventuell skillnad inte kan ses med blotta ögat.

Hur du mäter dina fötter och väljer rätt:

1) Ta ett tomt papper. Det är bara viktigt att din fot passar på det utan att överskrida det. Träd sedan på papperet medan du har på dig strumpan du ska spela med - en viktig aspekt!

fot_i_strumpa_på_tomt_papper

2) Om någon hjälper dig ber du honom eller henne att ta en blyertspenna och rita av foten med den. Om du gör det på egen hand, försök att hålla pennan så vertikalt som möjligt när du ritar konturerna.

rita_foten

3) Använd en linjal eller något annat som kan mäta längd i centimeter för att ta reda på hur långt det är mellan de två yttersta punkterna - från hälen till tårna. Skriv sedan ner, eller kom ihåg, det uppmätta antalet centimeter.

fotlängdsmätning

4) Gör om allt igen för den andra foten. Som vi nämnde tidigare kan den vara lite längre. Då har du två siffror som förhoppningsvis är samma eller åtminstone mycket lika. Notera den största av siffrorna.
        
mat_den_andra_foten

5) Ta den slutliga siffran och lägg till 4-8 milimeter till den. Om du vet om dig själv att du gillar att ha ganska mycket utrymme i fotbollsskor kommer 8 milimeter att vara bra för dig, men om du gillar att bära tighta fotbollsskor och du inte har några problem med breda fötter samtidigt, kommer omkting 4 milimeter att vara tillräckligt. Om du väljer läderstövlar behöver du inte lägga till några milimeter alls. De kommer att tänjas.

den_resulterande_langden_pa_den_langre_av_fotterna

Färdigt. Du har nu din storlek i centimeter.

Jag har mätt mina fötter, vad händer nu?

När du har mätt dina fötter går du till vår webbutik. Välj några fotbollsskor som du gillar och klicka sedan på tillgängliga storlekar på höger sida. Använd tabellen UK-US-CM när du väljer storlek. Hitta din uppmätta storlek där (med de få millimetrarna tillagda) och du kommer att få reda på vilken storlek du behöver. Det var det du letade efter!

efter_att_ha_lagt_till_4-8_mm_kom_vi_fram_till_korrekt_storlek

Du kan också hitta din storlek på fotbollsskor i storlekstabellen. Välj märke på dina fotbollsskor och leta efter den storlek som motsvarar din uppmätta storlek i centimeter. Nu vet du vilken storlek du ska välja och du kan besöka butiken eller webbutiken.

Shop

Några fler tips

Prova fotbollsskor noggrannt

Var noggrann när du provar dem i butiken. Gå, spring, hoppa. Prova dem i alla lägen som en fot kan hamna i. Om du inte känner dig bekväm i dem, prova ett annat par.

Har du köpt dem på internet? Innan du tar ut dem på planen (och förlorar rätten att returnera dem eller byta dem) ska du ta på dig dem och bära dem under en tid. Till exempel i en timme. Försök att gå i dem hemma. Om det inte känns bekvämt efter att du vant dig vid dem efter några minuter, är det inte ett bra tecken. Endast läderstövlar behöver mer tid för att anpassa sig till dina fötter, så ha mer tålamod med dem.

Varje varumärke har olika storleksnumrering

Stora märken som Nike, adidas och PUMA har oftast sin egen storleksnumrering som skiljer sig mer eller mindre från andra märken. Så försök alltid att välja efter centimetrar, eftersom centimetrar är samma överallt. På vår webbplats kan du också hitta storlekstabellen.

Hur mycket utrymme ska jag lämna framför tårna i en fotbollssko?

Den gamla regeln om att kunna rymma en tumme fungerar inte när det gäller fotbollsskor. De ska sitta så tight som möjligt men ändå vara bekväma. Det är upp till dig hur mycket fritt utrymme du föredrar, generellt är det bra att lämna ett utrymme på cirka 4-8 milimeter. Större utrymme är för mycket.

Kan fotbollsskor töjas?

Det beror på materialet.

Generellt kan vi säga att läderstövlar kommer att töjas. Så när du väljer ett par ska du försöka hitta ett par som passar dig väldigt bra från början. Efter en kort tid kommer de att forma sig efter dina fötter. Känguruläder töjer sig mest, annat läder töjer sig mindre men fortfarande ganska mycket.

Fotbollsskor i syntetmaterial töjer sig bara lite eller inte alls. På grund av detta är de 4-8 milimetrarna fritt utrymme framför tårna viktigt.

Fotbollsskor med eller utan skosnören?

Du kan dra åt fotbollsskor med snörning precis så mycket som du vill.

Å andra sidan kommer fotbollsskor utan skosnören att vara lika tajta. De är utformade för att passa så tätt som möjligt på grund av just det. När du väljer dem är det verkligen viktigt att du känner dig bekväm i dem direkt eftersom du inte har möjlighet att dra åt dem, annars kommer det att bli ännu värre på planen!
fotbolsskor_utan_skosnore
Du hittar fotbollsskor utan snörband här

Fotbollsskor med eller utan strumpa?

När du väljer rätt par är det inte så viktigt om de har en strumpa eller inte. Vi kan bara konstatera att stövlar med strumpa kan vara lite svårare att komma i och att vissa spelare känner sig mer bekväma i dem. Den håller din fotled lite mer stabil och skyddar den.

Mbappe
Fotbollsskor med högt skaft/strumpa hittar du HÄR.

Tänk om jag har breda fötter?

Det är viktigt att tänka på fotlängden, men vi får inte glömma fotbredden. Om du vet att dina fötter är breda ska du välja bland de bredare modellerna.

Det kan till exempel vara: Nike Phantom GXPUMA FUTURENike Tiempoadidas Predator Accuracy, adidas Copa MundialMizuno Morelia, New Balance Furon V7 och fler.

_

 

_

 

_

 

_

 

_

 

_

 

 

För bredare fötter är läderstövlar som regel bra, eftersom de töjer sig. Stövlar från adidas och Puma är bredare i allmänhet.

Om fotbollsskorna känns för trånga på sidorna, försök inte lösa det genom att välja en större storlek. På planen kommer dina fötter att röra sig fram och tillbaka, och det är hemskt. Även om det gäller dina favoritspelares kollektionsskor, måste du helt enkelt välja något annat. Det är verkligen inte värt det. Fotbollsskor måste passa i både längd och bredd på samma gång!

Läs mer i vår artikel om de bästa fotbollsskorna för breda fötter!

Vad ska jag göra om mina fotbollsskor inte passar?

Om dina nya fotbollsskor inte passar dig av någon anledning (de är för små, för stora, för tajta...) kan du returnera dem eller byta dem mot likadana men i en annan storlek eller till en annan modell. Gör det, returnera dem och beställ en annan storlek eller modell.
Det enda undantaget är läder. Läderstövlar går att töja ut, så om de är för små eller trånga är det bara att ha tålamod.

Hur väljer man fortbollsskor för barn?

Barns fötter växer. Det sägs ofta: "Köp stövlar i en större storlek eftersom deras fötter kommer att växa in i dem." Men ditt barn behöver ett par passande skor nu, inte om ett år. Fotbollsskor där fötterna kommer att röra sig från sida till sida är värdelösa. Naturligtvis kan du välja en något större känga om fötterna växer, men måttligt! Om ditt barn gör något som du gillar, förstör inte för dem genom att köpa för stora skor.

  • Innan du beställer fotbollsskor på internet eller köper dem i vår butik, mät dina fötter ordentligt. Det är helt gratis, tar inte mer än 5 minuter och allt du behöver finns hemma. På så sätt undviker du onödiga olägenheter som att behöva returnera skorna.
  • När dina fotbollsskor ankommer (om du beställt dem på internet), prova dem ordentligt. Ta på dig dem och gå i dem inomhus. Till och med i en hel timme.
  • Fotbollsskor är inte sneakers. För att kunna prestera bra på planen måste fotbollsskorna sitta så tight som möjligt och samtidigt vara bekväma. Du ska ha på dig dem under hela matchen.
  • Om du inte känner dig bekväm i dina fotbollsskor (de är för tajta, lösa eller de är för breda...) ska du välja några andra. Du kommer att känna dig obekväm på planen och det är absolut inte värt det.